A gipszkarton jó ár-érték aránnyal rendelkező, könnyen és gyorsan megmunkálható építőanyag, amelyet válaszfalazáshoz, előtétfalazáshoz, álmennyezet kialakításához, sőt, akár egy polcrendszer létrehozásához is kiválóan alkalmazhatunk.

A gipszkarton használata válaszfalazáshoz

Válaszfalazásra akkor van szükség, amikor belső tereinket további helyiségek számával bővítenénk egy otthoni iroda, esetleg gyerekszobák létrehozása érdekében. Ha mindezt úgy szeretnénk kivitelezni, hogy a munkálatok ne terheljék meg nagyon a pénztárcánkat, a helyiségeket szétosztó válaszfalakat gipszkarton felhasználásával érdemes létrehozni, ugyanis a téglával vagy Ytong téglával történő építkezés jóval költségesebb megoldás. A gipszkarton azért is praktikus választás a válaszfalazáshoz, mert használata viszonylag kevés építkezési porral és hulladékkal jár, egyszerű megmunkálhatósága miatt pedig akár önállóan is elboldogulhatunk vele.

A gipszkarton használata előtétfalak kialakításához

Szintén jól jön a gipszkarton akkor, ha hibákat, egyenetlenségeket fedezünk fel falfelületeinken, és nincs elegendő energiánk vagy időnk arra, hogy belevágjunk a hosszadalmas és idegőrlő javítási munkálatokba. Ilyenkor a gipszkarton felhasználásával időhatékonyan előtétfalakat hozhatunk létre, amelyek eltakarják ezeket a falhibákat, ezáltal pedig az épület hangszigetelését is fokozhatjuk.

A gipszkarton használata álmennyezet létrehozásához

Álmennyezet több okból kifolyólag is kialakítható, ám a legtöbb esetben a ház vagy a lakás megfelelő hőszigetelésének beállítása miatt szokott szükség lenni rá. Sok esetben előfordul ugyanis, hogy a mennyezet hőszigetelése nem igazán nevezhető ideálisnak, ez pedig a hidegebb évszakokban a fűtésszámlánkon is megmutatkozik, egy álmennyezet kialakításával viszont lefaraghatunk a belmagasságból, ezzel együtt pedig a rezsiköltségeinkből is. Mindemellett az álmennyezet kialakítását esztétikai beavatkozásnak is tekinthetjük, hiszen remekül elfedhetjük általa a plafonon lévő hibákat, ahogy az is elérhető ezen a módon, hogy a helyiségekben futó különböző vezetékek ne legyenek szem előtt. Az álmennyezet létrehozásához a legjobb választás a gipszkarton.

A gipszkarton használata polcrendszer kiépítéséhez

A gipszkarton felhasználásával történő építkezés révén nemcsak a téglafalak árát spórolhatjuk meg, de akár a szekrény- és polcrendszerekét is. A gipszkarton ugyanis tökéletesen alkalmas arra, hogy falfülkéket építsünk ki belőle, melyeket aztán könyvespolcként használhatunk, ha pedig eléjük erősítünk egy szekrényajtót, akár ruhákat is tárolhatunk bennük.