A térburkolás egy méltán elhíresült burkolásfajta, mely anyagi, formai és szerkezeti építéstechnológiai okok miatt az, ami: szerethető. De hogyan folyik a térburkolás? Cikkünkben körbejárjuk a témát:

Térburkolás – a szerethető burkolási fajta

A térburkolás egyre híresebb mivoltát igazolja, hogy egyre inkább és egyre jobban helyettesítik az amúgy jóval költségesebb és nagyobb munkát igénylő terméskő burkolatot. Ahhoz, hogy a térkőburkolat burkolat formájú legyen, elemeit nagy sorozatban magas szilárdsággal és meglehetősen pontos méretarányokkal gyártják, és ezek azok, melyek miatt a térburkolás folyamata gyorsan kivitelezhető munkafolyamatnak nevezhető. Egymásba kapcsolódó részei emellett nem csak gyors lehelyezését biztosítják, de azt is, hogy a súrlódásoknak nagy mértékben ellen tudjon állni.  Emellett a térkővel burkolt felületek bármikor és gyorsan felszedhetőek, mely hatalmas nagy előny akkor, ha esetleg egy sérült térkövet kell kicserélni.

A térburkolás első mozzanata

Térburkolás első lépéseként kiszedjük az úgynevezett térburkolat tükröt, melyet a kialakítani kívánt burkolat végleges magasságától kell kiszámolni. A tükör mélysége mellett a teherbíró rétegeket nem más határozza meg, mint a térkő magassága és ágyazó rétege, és akkor vagyunk szerencsések, ha a kialakítandó terület mélyebben van a magassághoz viszonyítva. A térburkolás következő lépése a betonszegélyek betonágyba rögzítése, mely folyamat során figyelembe kell vennünk a kövek szegély mentére kerülő kövek távolságát, hiszen így elegendő lehet majd gyári félköveket alkalmazni ahelyett, hogy levágnánk nagyon aprólékos és hosszadalmas munkával.

A térburkolás alapozó lépései

A térburkolás alapját nem más adja, mint a mechanikus alapozás, melynél mindenképpen figyelembe kell vennünk a burkolandó hely talajviszonyait, teherbírását és csapadékvíz elvezetését. Hogy milyen alapozás szükséges, azt a talaj szerkezete, és a jövőben rajta járó forgalom határozza meg. Stabil alapozás akkor is elérhető, ha a burkolat alá száraz betont teszünk, mely teherhordó rétegként fog szolgálni. Az alapozó művelet során mindig figyelembe kell venni a jövőben kialakítandó kerti világítás burkolat alatti áttöréseit, illetve az öntözőrendszerét is. Ehhez teljesen egyszerű, mezei PVC csöveket használunk. Mikor minden alapozó folyamat kész van, akkor a földet többször, úgynevezett vibrolappal vagy vibrohengerrel tömörítjük. 

A térburkolás utolsó lépései

Befejezésként az elkészített lapra kétszer rostált sódert helyezünk, melyet szintén tömörítünk. Ezt követően síkba húzzuk vezetősín segítségével, mely alatt a homokot kézzel tömörítjük be. Miután a szintek a helyükre kerültek, elkezdődhet a tényleges térburkolás, a térburkoló kövek lerakásával. Ezen folyamat közben előfordulhat a szélekhez érve, hogy kőroppantóval vagy kővágóval méretre kell vágni a köveket. Ha ez is megvan, akkor habarcsba helyezzük a vízelvezető folyókákat, vagy ha arra van igény, a térkövekből alakítunk ki vízelvezető vápát. A térburkolás utolsó lépése a térburkolat vibrálása, melyet legalább 5 alkalommal el kell végezni ahhoz, hogy a térkövezés időtálló, esztétikus és prémium minőségű legyen még sok-sok éven át.