A térkövezés előnyös a kocsibeállóhoz, a járdához vagy gyakorlatilag bárhova a ház köré.

A térkövezés alapja

A térkövezés első lépése az alap kiásása. Az alap kiásás mélysége a funkció alapján is eldől. Ha kocsibeállóhoz szeretnénk térkövezni, akkor már az alap kiásásánál kezdődik a tervezés, ugyanis mélyebb alapot kell ásni. Az alap kiásása a talaj szerkezetétől és minőségétől is függ.

A térkövezés funkciója

A térkövezés megtervezésében az első, amit át kell gondolnunk, hogy mi lesz a térkövezés funkciója. Akár régi kertünket szeretnénk felújítani, akár újonnan építünk, fontos számításba venni, hogy milyen terhelést fog kapni a térkő. Ha kocsibeállóhoz szeretnénk térkövezni, akkor vastagabb, masszívabb és strapabíróbb térkő fog kelleni. Térkövet tervezhetünk bárhová, a ház köré, akár járdának, akár, akár a teraszhoz, bográcsozó helyhez vagy medencéhez.

A térkövezés elkezdése

A térkkövezés maga a térkő szegélyének lerakásával kezdődik. A szegélyelemek alá betonréteg kerül. A szegély szélessége is függ a várható terheléstől. A szegély után pedig a teherhordóréteg vagy térkő tükör következik, amit kőből vagy zúzalékból alakítanak ki. Akármilyen anyagot használunk, fontos a tömörítés az első réteg esetében.

A térkövezés utolsó lépése

Maga a térkövezés esetén is érdemes vastagabbat választani, ha kocsibejárónak fogjuk használni. A térkövezés befejezése a fugázás, amit homokkal szoktak végezni. A besöprést érdemes kis idő múlva újra elvégezni.