A külső falazás összetett munkafolyamat, mely általában Ytong, Porotherm, Bakonytherm vagy Leier téglával zajlik.

A külső falazás építőanyaga

A külső falazás többféle építőanyaggal is történhet. Általában azonban a pórusbetonból készülő Ytong, vagy a kerámiaalapú Porotherm, Bakonytherm és Leier téglában érdemes gondolkodnunk. A munkálatok első lépése, hogy kiválasztjuk a számunkra legszimpatikusabbat és a céljainkhoz leginkább illeszkedőt, ehhez pedig fontos tudnunk, hogy mindkét típusú külső falazóanyagnak más-más előnyei vannak. Míg a háromféle kerámiatégla remek hő- és hangszigeteléssel rendelkezik, illetve a teherbírása is átlagon felüli, a pórusbetontégla mellett elsősorban az egyszerű megmunkálhatóság és a rendkívül csekély anyagveszteség érve szól.

A külső falazás előkészítése

Ha sikerült döntenünk a téglák között, megkezdődhet a külső falazás előkészítése. Ennek során nagyon fontos, hogy kijelöljük, hogy hol lesz a főfalak helye, és hogy hova kerüljenek a sarokpontok. Ezt követően a nyílászárók elhelyezkedésének meghatározását érdemes beütemeznünk, majd jöhet a bitumenes vízszigetelő réteg a főfalak alá, és ha ez is megvan, készen vagyunk a külső falazás előkészítésével.

A külső falazás folyamata

A külső falazás folyamata a habarcs kikeverésével veszi kezdetét, aztán előbb a sarokpontok, majd a közbenső falazás felrakásához érkezünk. Ez utóbbi munkálatot megakasztja a belső állványzat elkészítése, végül pedig befejezhetjük a falazást. A nyílászárók helyeinek kihagyására eközben persze fokozottan ügyelnünk kell, ahogy arra is, hogy a kihagyott helyeket később hőszigeteléssel lássuk el. Ezután következik a külső falazás lezárása a betonkoszorú elkészítésével.

A külső falazás lezárása

A külső falazás lezárása a betonkoszorú elkészítésével történik, melynek szélességét és magasságát a tető típusa határozza meg. A betonkoszorú rendeltetése, hogy a főfalakat összefogja egy keretben, ennek révén azoknak jobb lesz a tartása, és még véletlenül sem fognak oldalirányban eldőlni. Ezenkívül a betonkoszorúnak függőleges irányú funkciója is van, ugyanis megoltalmazza a falakat a tető és a födém együttes súlyának terhétől, és arányosan elosztja azt, így egyetlen téglára sem nehezedik majd nagyobb terhelés, mint amennyit elbír.