A hőszigetelés megléte az egyik legfontosabb tényező otthonunkban, épp ezért sokan próbálkoznak meg saját maguk beszigetelni házukat. Összeszedtük, hogy milyen hibákat lehet elkövetni, ha a hőszigetelést nem szakemberre bízzuk:

Egyáltalán nincs hőszigetelés, vagy ami van, az olcsó

Az első és legnagyobb hiba az, mikor megvonjuk a vállunkat és azt mondjuk, hogy „nekem aztán nem kell hőszigetelés!” Az igazság az, hogy de, hőszigetelés mindenkinek kell, már csak azért is, mert ha csak egy sima homlokzati szigetelést veszünk alapul, annak meglétével is már nem kevesebb, mint 30 százalékkal csökkenthető a havi rezsiszámlánk. És ez még egyszer, csak egy sima homlokzati szigetelés esetében 30%! A másik ilyen végzetes hiba, mikor olcsó, rossz minőségű alapanyagokból akarjuk megoldani a hőszigetelést. Ha ugyanis nem a megfelelő minőségű anyagot választjuk ki, vagy esetleg többfajta anyagot összekeverve használunk, penész alakulhat ki falainkban, mely borzasztóan nehezen szüntethető meg, hatalmas nagy munka által.

Hőszigetelés vékonyabb lapokkal, rossz sorrendben

Két általánosabb hiba még, mikor úgy akarjuk olcsón megúszni a hőszigetelés folyamatát, hogy vékonyabb hőszigetelő lapokat veszünk. Ez lehet, hogy első ránézésre olcsóbb megoldásnak tűnik, de gondoljunk csak bele: mit érünk el azzal, ha a hőszigetelésünk nem lesz elég vastag, így csak tessék-lássék módon látja majd el a funkcióját? Hasonló hatást érünk el akkor is, ha hozzáértés hiányában, rossz sorrendben kezdjük el otthonunk hőszigetelését, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy melyik hónapban látunk neki a feladatnak, mi a célunk, sőt, az sem, hogy mit akarunk beszigetelni. Egy szakember azonban pontosan tudja, mit, hova és mikor kell rakni, épp ezért ne legyünk restek akkor, mikor lehetőségünk van egy hozzáértő szakembert felfogani!

Hőszigetelés során a vízszigetelés elmulasztása, hőhidak keletkezése

A hőszigetelés legnagyobb ellensége a víz, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy ezt a problémát elkerüljük hőszigetelés során. Szigetelésünk hőszigetelő képessége jelentősen csökken akkor, ha tartós nedvességet kap, tehát muszáj figyelnünk arra, hogy már kiszáradt helységbe tegyünk csak fel a hőszigetelést. Másik túlságosan is gyakori hiba, hogy néhány felületrészt kihagynak azok, akik nem értenek a hőszigeteléshez. Ez az aprónak tűnő mulasztás azonban azt fogja eredményezni, hogy a nem egyenletes hővel rendelkező pontok penészedésnek indulnak, hiszen a hőhidak tökéletes táptalajai ennek az alattomos, egészséget szennyező és rengeteg bosszúságot okozó jelenségnek.

Hőszigetelés hibás rögzítése

A hőszigetelés megfelelő rögzítésének alapja a beszigetelni kívánt felület megfelelő rögzítése, mely annyit tesz, hogy az egyenletlenségeket vagy kitöltjük, vagy eltávolítjuk. Figyelni kell emellett arra is, hogy a vakolat alatt ne maradjanak lukak, vagy üregek, ezt pedig kopogással szoktuk ellenőrizni. A por eltávolítása nélkül sem lesz megfelelő a hőszigetelés tartós rögzítése, akárcsak mélyalapozás és a fal egybecsiszolása nélkül. Csakis ezen folyamatok elvégzése és ellenőrzése után lehetünk biztosak benne, hogy szigetelésünk megfelelően lett rögzítve, és tartósan ki fogja szolgálni igényeinket még hosszú éveken át.